ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Δράση στον δρόμο

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προσεγγίζει άστεγα άτομα στο δρόμο, προωθώντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας. Η προσέγγιση στο δρόμο (streetwork) πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα (που περιλαμβάνει κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και ψυχίατρο). Η ομάδα χαρτογραφεί τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφει τις ανάγκες τους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και τους ενημερώνει για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής τους.

Κατά τις προσεγγίσεις της, η ομάδα του streetwork παρέχει άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα) και παραπέμπει σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, μετά την ενίσχυση του στόλου των αυτοκινήτων του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και την ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας με επιστημονικό προσωπικό, οι παρεμβάσεις στον δρόμο πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) και το απόγευμα (ώρες 15.00-22.00). Η ομάδα του απογευματινού streetwork «επιχειρεί» σε όλα τα γνωστά (στην Κοινωνική Υπηρεσία) σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι, αλλά και σημεία που υποδεικνύουν πολίτες που επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας.

 

Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. τίθεται σε 24ωρη επιφυλακή και πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας (20.00-04.00), στα σημεία που υποδεικνύουν οι πολίτες της Αθήνας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και του 1595, αλλά και σε όλους τους άστεγους που έχουν εντοπίσει κατά τις επιτόπιες παρεμβάσεις τους οι ομάδες του streetwork.

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων λόγω ψύχους, οι ομάδες παρέχουν στους άστεγους κουβέρτες και είδη ένδυσης (σκούφους, κασκόλ), αλλά και σταφίδες, ζεστό τσάι, χυμούς και άλλα τρόφιμα και τους ενημερώνουν για τους θερμαινόμενους χώρους που πάντα διαθέτει ο δήμος για την προστασία τους.